Over Het Noasman

Voormalige boerderij

De voormalige boerderij van Tonnie en Lucie Nahuis uit Beltrum is omgebouwd tot een bezoekers- en expositiecentrum met ruimte voor kunst, cultuur en activiteiten. Het dak van de boerderij is compleet vernieuwd. Alle balken en het oude gebintwerk zijn gerestaureerd en in het zicht gebracht. Daarnaast zijn de verlichting en de vloer compleet vernieuwd naar de oude stijl van de boerderij. De oude deel van de boerderij is omgetoverd tot een gezellige ruimte waar bezoekers in alle rust kunnen genieten van een kop koffie, thee of een glas frisdrank. Ook in dit gedeelte is het oude gebintwerk en de verlaging boven de voormalige koeienstal zoveel mogelijk intact gebleven. De hielde was niet meer in de oude staat te behouden en is met een balklaag verstevigd.

Echter, dit nieuwe gedeelte is geschilderd in monumentale kleuren zodat het geheel toch de sfeer uitstraalt van vroeger. Ook aan de minder valide mens is gedacht en de gehele benedenverdieping is drempelvrij en het invalidentoilet voldoet aan de huidige eisen. Verdere aanpassingen voor de minder valide mensen volgen in de toekomst.

Mogelijkheden

Bij het Noasman kunt u niet alleen terecht kunt u er genieten van de natuur, rust en ruimte of actief bezig zijn.


Actief!

foto powerturnen bij het noasman

Fietsen, wandelen, workshops, bosgolf of zelfs racen met buggy’s. Bij ons kunt u terecht voor spannende, ontspannende, cultuurbewuste en gezellige activiteiten. Zelf een idee? Laat het ons weten.

Alle activiteiten


Arrangementen


Wij bieden een groot aanbod aan groepsactiviteiten. Hierbij valt te denken aan kinderfeestjes, familiedagen, vriendenuitjes, bosgolf, lunches en diners.


Zakelijk


Het Noasman biedt ook ruimte voor bedrijven en afdelingen. Voor zakelijke groepen bieden wij onder meer vergaderruimtes, conferentieruimtes en zakelijke lunches.

Meer over zakelijk


Van landbouw naar nieuwe natuur

Rond 1850-1900 was Het Noasman een gebied met hooilanden, eenmansesjes, overstroomgebiedjes van de Oude Leerinkbeek, houtwallen en singels. Het lag op de grens van een hoevenlandschap en een jong heideontginningslandschap.

Landbouw

Theo Nahuis op paard en wagenIn 1956 is wijlen Theo Nahuis gestart met een gemengd boerenbedrijf met 7 ha grond. Het huisperceel, dat een eikenbosje was, is destijds ontgonnen en het eikenhout is toen gebruikt als gebintwerk in de boerderij (zie foto). Het gebintwerk is nu goed zichtbaar in het verbouwde achterhuis. In 1978 is zoon Tonnie Nahuis op het bedrijf gekomen en heeft het uitgebouwd tot een modern bedrijf van 15 ha. weiland met 40 melkkoeien en 125 fokvarkens. Door de schaalvergroting en de marktontwikkeling in de landbouw is Tonnie in 2001 gestopt met de fokvarkens en in 2005 met de melkkoeien.

Nieuwe natuur

foto aanleg bomen en natuurDe interesse in natuur en het feit de gronden te kunnen behouden heeft de familie Nahuis doen besluiten om de landbouwgrond om te zetten in natuur. Zo is landgoed Het Noasman onstaan in 2005.

Het landgoed is een 12,7 ha groot natuurgebied aangelegd in 2006. De natuur bestaat uit een goed ontwikkeld  en afwisselend loofbos, gedeeltelijk moerasgebied, een vijver, een eiland,  met gras en rondom een waterpartij. Aan de rand van het water is in 2011/2012 een vleermuiskelder met oeverzwaluwwand aangelegd. Tevens staat er in het gebied een prachtige uitkijktoren en als u wilt uitrusten van uw inspanning, er staan voldoende bankjes om even uw benen te strekken.

Midden door het natuurgebied loopt het zogenaamde kerkepad, een in 2007 gerealiseerde fietspadennetwerk van ruim 25 km. door het buitengebied van Beltrum. Ook loopt het knooppunten fietsnetwerk door het gebied.

Natuur

Uitzicht bij het NoasmanFlora en fauna van toen

De Achterhoek is een eeuwenoud gebied in het Oosten van Nederland dat bekend staat om haar natuur en landbouw. Op veel plekken waar zich intensieve landbouw bevindt is de natuur soms naar de tweede plek verschoven en daarmee ook de natuur van vroeger. Landgoed ‘het Noasman’ laat deze natuur weer zegevieren door de flora en fauna optimaal de kans te geven om zich op een natuurlijke manier te ontwikkelen.

Door het afgraven van de vroegere landbouwgrond en het aanleggen van beekjes en bomen is de natuur een handje geholpen, zodat vroegere zaden, waterstromen en dieren grotendeels terugkomen. Op deze manier is het landgoed in het laatste decennium uitgegroeid tot een gebied vol kronkelende beekjes, dichtbegroeide bossen, lang verdwenen planten en grote diversiteit aan vogels, amfibiën en zoogdieren.

Oeverzwaluwwand en vleermuiskelder bij het noasman beltrumOeverzwaluwwand / vleermuiskelder

Aanvullend is er in de winter en het voorjaar van 2011 een geïntegreerde oeverzwaluwwand / vleermuiskelder aangelegd. Nauwelijks een jaar na de aanleg van de wand/kelder zijn de eerste vleermuizen en zwaluwen al gespot. Vanaf de wandelpaden is er een goed zicht op het bouwwerk en daarmee is het gebied extra interessant voor wandelaars.

Kleine watersalamanderAmfibiën

Over het hele gebied is er rekening gehouden met amfibiën. Er zijn meren aangelegd en hopen van natuurlijk materiaal, ideale schuilmogelijkheden voor salamanders, kikkers en andere amfibiën en reptielen.